fideua

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Recepten

Een heerlijke variant op de beroemde valenciaanse paella is fideua. I.p.v. rijst is hiervoor pasta gebruikt. Het verhaal gaat dat de bekende familie Borja uit Gandia op een dag geen rijst had op hun reis naar het binnenland. Wel hadden ze de gebruikelijke paella ingrediënten bij zich. In het achterland van Gandia werd wel veel graan verbouwd en in allerijl werd er wat in elkaar geflanst. Graan werd met water gemengd en van dit mengsel werden er dunne rolletjes gedraaid, in kleine stukjes gesneden en hierdoor ontstond een soort vermicelli. Samen met de paella ingredienten ontstond er een nieuw gerecht wat wonderbaarlijk lekker was en vandaag de dag nog veel gegeten wordt. 

 

Ingredienten

1 kg visresten

1 ui met 1 laurierblad e 1 kruidnagel erin

Zout

5 zwarte peperkorrels

4 el olijfolie

2 uien gesnipperd

2 fijngehakte knoflookteentjes

1 rijpe tomaat ontvet en in blokjes gesneden

400 gr zeeduivel filet

1 tl milde paprikapoeder

1 el gehakte peterselie

400 gr vermicelli (fideua)

Peper,zout

4 langoustines

8 garnalen


Bereiding:

Maak een krachtige bouillon van de visresten door ze te koken met de ui, peperkorrels en zout

Verhit 2 el olie in een paella pan en fruit daarin ui en knoflook . voeg de tomatenblokjes en 8 dl bouillon toe. Breng dit aan de kook, leg de vis erin en voeg paprikapoeder en peterselie toe. Schep de vermicelli erdoor en voeg peper en zout toe. Laat het geheel sudderen totdat de bouillon bijna helemaal verdampt is. Bak ondertussen de langoustines en garnalen in olie. Leg ze op de pasta en zet het in een ovenschaal nog even in de oven (5 minuten, voorverwamd op 175 graden)