rijst met een korstje

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Recepten

Iedereen kent natuurlijk wel het typisch valenciaanse gerecht paella. Maar onze valenciaanse keuken heeft meer rijstgerechten te bieden. Deze arros amb costre is een hele leuke variatie, een echt berg gerecht vanwege het vlees en heerlijk in de winter als de pan als een kacheltje op tafel staat te gloeien. Maar ook zomers is het lekker, wel een zwaar gerecht dus beter om 's avonds te eten en daarna niet te veel meer doen.

Ingrediënten:

100 gr kikkererwten

2 tenen knoflook in plakjes

1 ui, gesnipperd

1 laurierblad

1 haantje in 8 stukken

150 gr (valenciaans) bloedworst

3 el olijfolie

100 gr gerookte ham in blokjes

400 gr rijst

Peper en zout

½ tl milde paprika poeder

Paar draadjes saffraan

2 eieren

2 el paneermeel


 

Bereiding:

Week de kikkererwten een nacht in water. Breng ze de volgende dag aan de kook in een pan met 1 ½ liter water met knoflook, ui en laurier.

Leg de haan en de bloedworst erin en laat langzaam gaar worden. Neem het vlees uit de pan en verwijder laurierblad. Giet de kikkererwten af en bewaar de bouillon ervan.

Verhit de olie in een ovenschaal en laat de ham en de rijst er glazig in worden. Voeg 1 l bouillon,zout, peper, paprika poeder en saffraan toe en kook het gedurende 10 minuten. Snijd de bloedworst in plakjes, schep worst en vlees door de rijst en laat nog vijf minuten sudderen. Klop de eieren los en schenk over de rijst.

Bestrooi de schotel met paneermeel en gratineer hem gedurende kwartier in voorverwarmde oven van 225 graden