stomen

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Recepten

Na de zware decembermaand vind ik het altijd heerlijk om lichte kost te eten, niet alleen als een soort balans, maar omdat ook omdat het zware eten mij steeds meer tegenstaat. Een manier om licht te eten is het eten te stomen. Groente, gevogelte en vis is daar zeer geschikt voor.Het is niet alleen licht en lekker maar ook snel en eenvoudig. Door stomen, behoudt het voedsel zijn natuurlijke smaak, kleur, samenstelling en tevens zijn waardevolle vitaminen en mineralen. Omdat de smaak sterker is dan van gekookte groente, zijn zout en sausjes overbodig.
 
Vis:
De bereidingstijd is lekker kort, in nog geen 15 minuten kun je meestal aan de tafel. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de vis. Een visfilet is in circa 5 minuten gaar, een dikke moot vis of een hele vis heeft circa 10 minuten nodig. Reken voor heel grote vissen 2 minuten per centimeter dikte.
Wees gerust, vis stomen veel eenvoudiger dan je vast denkt. De vis hoeft zelfs niet gedraaid te worden omdat de circulerende stoom de vis aan alle kanten gelijkmatig gaart. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat de vis uit elkaar valt. Breng een laagje vocht (water, bouillon en/of wijn) in een gesloten pan aan de kook. Kruid de vis en leg in een stoommandje. Plaats het stoommandje boven het vocht, sluit de pan goed af en stoom de vis gaar.

Een lichte dressing voor bij de vis: Klop een dressing van 1/2 el Japanse sojasaus, 1 el Japanse rijstazijn, 1 el sesamolie, 2 el zonnebloemolie en wat zout en wasabi. Meng 150 g peenjulienne door de dressing en laat de smaken in ca. 30 min. intrekken.

Een lekker en eenvoudig recept is zalmfilet met sjalotjes en dille. Breng een laagje visbouillon (van tablet) met een glas wijn aan de kook. Leg ondertussen 2 gesnipperde sjalotjes in een stoommandje en leg hierop 2 zalmfilets. Bestrooi de vis met (zee)zout en (citroen)peper uit de molen en royaal versgehakte dille. Zet het stoommandje in de pan -zorg dat de bouillon de vis niet raakt- en stoom de zalm 5-6 minuten in de gesloten pan. Stoom de zalm niet te gaar maar enigszins rosé zodat het visvlees lekker sappig blijft.

Op de website van allerhande staat een instructiefilmpje hoe je vis en groente kunt stomen, ook vindt je er recepten: http://www.ah.nl/allerhande/#/2011/allerhande-3-het-lekkerste-van-de-wereld/op-stoom/

Groenten
De stoomtijd van groenten is ongeveer hetzelfde als de kooktijd. Houd voor bladgroenten, paddenstoelen, boontjes en courgettes ongeveer 3 tot 5 minuten aan. Voor stevigere groenten zoals broccoli, selderij en wortel kunt u uitgaan van 5 tot 10 minuten. Het lekkerst is om verschillende groenten te combineren. Dat geeft gelijk ook meer kleur op je bord.