gehaktbrood

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Recepten

Ingrediënten:

 

gesnipperd uitje

knoflook

500 gr gehakt

1tl korianderpoeder 

1tl gemalen komijn

1 tl kaneel

een handje gehakte walnoot

5 zongedroogde tomaten

5 gedroogde abrikozen  

fijngehakte mint

evt schepje paneermeel

ei

 

benodigdheden: cakevorm en aluminium folie


Bereiding: 

Fruit in een pan met wat olie een gesnipperde ui en knoflook. Verwarm de oven op 180 graden. Doe ondertussen 500 gr gehakt in een schaal en voeg toe: 1tl korianderpoeder, 1tl gemalen komijn, 1 tl kaneel, een handje gehakte walnoot, 5 zongedroogde tomaten. 5 gedroogde abrikozen en fijngehakte mint. Twee of drie takjes. Doe de gefruite ui en knoflook erbij en mix alles goed. Evt schepje paneermeel en een ei erdoor. Om het meer te laten plakken. Doe alles in een cakevorm van 1 liter. En leg er aluminium folie over. Plaats in het midden van de oven. Haal na 50 min de folie eraf en zet voor 10 minuten terug in de oven. Heerlijk met couscous (met gedroogde tomaat, Peterselie en mint) en rauwkost

 

smoothies

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Recepten

ik zie regelmatig enthousiaste posts hier voorbij komen van mensen die smoothies maken, deze trots fotograferen en op social media zetten. ik heb toch wel wat tips voor een gezonde smoothie want je hebt nog iets meer nodig dan wat groente en fruit.
- Vetten zoals bouillon, ( kokos)olie, Griekse volle yoghurt of volle melk (vol omdat dit beter verzadigd dan mager,light etc) zodat alle vitamine en mineralen ook goed worden getransporteerd en opgenomen
- omdat je niet kauwt komen er geen enzymen uit speeksel vrij. Hierdoor wordt je smoothie niet goed verteerd en kun je vreselijk last krijgen van je darmen (opgeblazen gevoel etc). Oplossing elke slok goed door je mond laten gaan of evt in je smoothie beetje spuug doen.
- klok het niet in 1x achter over maar verdeel over de dag
- in de zomer is een koude smoothie op de nuchtere maag prima, maar als het frisser wordt is een warme variant beter. door de kou gaat er veel energie naar het opwarmen naar lichaamstemperatuur. dit gaat ten koste van de verwerking in de darmen. je kunt daardoor enorm last krijgen van je darmen
- vergeet ook niet om gewoon fruit te eten want de meeste vezels gaan verloren met sap machine

pompoensoep

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Recepten

Ingrediënten:

1 oranje pompoen

1 ui

1 knoflook

2 wortels

1 liter bouillon

2 tl komijn

bakje bacon

peper


Echt iets voor deze tijd voor het jaar, een pompoensoep. Het heeft heel lang geduurd voordat ik wist wat ik met deze groente aan moest, vond het ook zo'n gedoe met schillen/kleinsnijden, maar je moet het echt eens proberen.
Het schijnt dat je hem voor een soep niet eens hoeft te schillen, maar ik doe dat liever wel. Omdat ik geen zin heb in gehak, doe ik de pompoen s ochtends een half uurtje in de oven (220 graden) zodat hij zacht wordt en beter handelbaar. Als hij klaar is en afgekoeld kun je hem zo schillen, de binnenkant schoonmaken van pitjes en draden en in kleine stukjes snijden. Ondertussen begin je alvast met bacon uitbakken, als de spekjes knapperig zijn uit de pan halen en ui en knoflook fruiten. 2 Wortels in stukjes erbij, de pompoen in stukjes erbij. 2 Theelepels gemalen komijn toevoegen, 1 liter bouillon en half uur zacht laten pruttelen. Pan van het vuur nemen en alles goed pureren met de staafmixer. Spekjes erdoor en fijn gesneden koriander en klaar is de soep. Extra lekker wordt het met een theelepel creme fraiche. Erg lekker met vers gebakken volkoren brood