stoptober

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Nieuws

Roken/stoppen met roken

Als je stopt met roken, is er een kans dat je een paar kilo in gewicht toeneemt. De redenen daarvoor zijn:

  • Als je rookt gaat je stofwisseling sneller dan als je niet rookt. Als je dus stopt met roken gaat de stofwisseling weer terug naar normaal.
  • 2 dagen nadat je gestopt bent zul je alles veel beter ruiken en proeven. Hierdoor smaakt alles beter en gaan sommige mensen meer eten
  • Omdat je opeens niets meer omhanden hebt, gaan veel mensen snoepen en snacken

Door hiervan bewust te zijn kun je al veel voorkomen.

Om een nieuwe balans te vinden in de stofwisseling kun je (extra) gaan sporten. Dit verhoogt de stofwisseling. Dit hoeft niet perse afmatten in de sportschool te zijn, gewoon lekker stevig doorwandelen doet ook al veel goeds voor je stofwisseling

Ipv snoep kun je ook gezonde tussendoortjes nemen zoals fruit, noten, rauwkost zoals komkommer, wortel, paprika, tomaatjes.

Om wat omhanden te hebben kun je kiezen voor tussendoortjes waar je even wat mee moet zoals schillen of pellen

Dat alles beter smaakt als je  stopt met roken werkt ook in je voordeel: fruit en groente smaakt lekkerder en kun je volop eten. Veel rokers leuken hun eten flink op met sauzen om het meer smaak te geven. Dit is niet meer nodig als je stopt.

Gemiddeld komen mensen 5-6 kilo aan als ze stoppen. +/- 1.5 kilo daarvan komt door de stofwisseling. De rest door meer te eten/minder te bewegen. Na een half jaar is je lichaam gewend aan de nieuwe situatie en is je gewicht gestabiliseerd.

Pas op met alcohol. Onder invloed van alcohol is het veel moeilijker om nee te zeggen tegen roken.

Drink genoeg water tegen trek

Articles Related Items