alcohol

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Nieuws

In een gezond dagmenu past geen wijn, althans, niet iedere dag. In de loop der jaren is het advies omtrent alcohol nogal eens aangepast. Zo was in de jaren 80 nog de norm voor mannen 3 a 4 glazen per dag en 1 dag in de week niet. Vandaag de dag is dat teruggebracht naar 1 a 2 glazen voor mannen, maximaal 1 glas voor vrouwen en 2 of 3 keer per week helemaal geen alcohol. De voordelen van alcohol bij matig gebruik (gunstig effect op cholesterol, bloed en bloedstolling, ontspanning) wegen niet op tegen de negatieve effecten (bloeddrukverhogend, grotere kans op verschillende soorten kanker, leverstoornissen etc). 

Als je wilt afvallen, kun je het beste alcohol helemaal schrappen. Het levert veel calorieen, en je wordt er makkelijker van zodat je er sneller een snackje bij neemt of en/of nog een glas. Een beetje kip en ei verhaal want als je een snackje neemt hoort er een glaasje wijn bij, en als je een glaasje wijn neemt, "hoort" er een bakje chips/nootjes etc bij. Jammer natuurlijk als je de rest van de dag zo je best hebt gedaan.
1 glas bier levert 149 kcal
glas rode wijn 82 kcal
zoete witte wijn 144 kcal
gedistileerd 80-90 kcal per borrelglas
handje noten gemengd 160 kcal
schaaltje chips 72 kcal
1 toastje met brie 55 kcal
etc

Allemaal goed en wel, maar wat is dan het alternatief. Dat is voor iedereen natuurlijk heel persoonlijk en hangt ook af van de situatie. Is het drinken van een glaasje teveel een slechte gewoonte geworden dan is het handig om de gewoonte te doorbreken en iets radicaal anders te drinken. Anders wordt de verleiding te groot om voor "the real thing" te gaan. Altijd goed, mits met mate tijdens de maaltijd ook voor de ijzer opname) is om vruchtensap te drinken liefst vers of ongezoet. Water is natuurlijk ook prima want geen kcal en neutraal qua smaak. Water alleen is een beetje saai en ik leuk het meestal op met een schijfje citroen of sinaasappel en mint. Mag je bijvoorbeeld ivm medicijnen of zwangerschap geen alcohol meer dan is  gedealholiseerde wijn een goed alternatief. Tegenwoordig is het al meer dan een gewoon druivensapje en is er goede kwaliteits wijn op de markt. Voorbeelden zijn Carl Jung, Vini Vici, Torres, Domaine de Fleur en Faber.

Articles Related Items