Spaanse pintxos

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Nieuws

Onlangs vroeg een klant aan mij tips om iets lekkers, gezonds en makkelijks te maken voor een feestje thuis. Ik dacht onmiddelijk aan pintxos: dit zijn belegde sneetjes stokbrood die je vooral in restaurants in het noorden van spanje ziet. sommige broodjes zijn echt kunstig opgemaakt en het ziet er heerlijk uit.

Je kunt het zo moeilijk of makkelijk mogelijk maken als je wilt maar voor een redelijk uitgebreide tafel ben ik een half uurtje in de keuken kwijt. Bij de bakker kun je op de dag zelf volkoren stokbrood laten snijden. als ze dit in een goed afgesloten zak doen blijft het echt wel goed. je kunt eindeloos varieeren.

Dit zijn zomaar een paar suggesties voor sneetjes stokbrood met:

  • mango of ananas kaas met plakje magere rookvlees en wat kummel erop
  • plakje geitenkaas en gerookte zalm en stukje verse dille
  • gorgonzola met aardbeienjam uit tube of flesje en een walnootje erop
  • pate met jam en een nootje
  • gerookte zalm, fijn gesnipperde ui, verse dille
  • salade van tonijn uit blik met wat tomatenketchup erdoor en pijn boom pitten erop
  • chorizo met stukje brie
  • salade van sardientjes uit blik, beetje sambal erdoor, fijn gesnipperde ui en knoflook en heel veel fijn gesneden peterselie. klein beetje mayo en geheel goed door elkaar scheppen. halve cherry tomaat en plukje peterselie erop
  • kwartel eitjes bakken en per broodje 1 gebakken eitje doen. in de pan even ui fruiten en rozijntjes erbij doen. ipv kwartel eitje kun je ook een omelet bakken

Erbij in kleine bakjes: nootjes, augurkjes, uitjes, olijven

Op schalen/borden serveren:

  • sate prikkertjes met diverse soorten fruit zoals zwarte/groene druiven, aardbeien, stukjes ananas, mango etc.
  • ipv van brood met kruidenboter, kun je ook aardappels koken en in vieren snijden met ailoli
  • plakje tomaat met mozarella en plukje basilicum plakje komkommer met plakje tomaat, stukje ansjovis, kappertje, blaadje basilicum
  • garnalen met knoflook in de oven grillen. 3 op een prikkertje doen, het geheel op een schaal leggen en er jam (uit het flesje) en zoete soya saus over sprenkelen.

Juist door de afwerking/decoratie kun je dit echt feestelijk maken: wat verse kruiden hier, reepjes fijngesneden paprika daar, een mooi dotje jam (vandaar jam uit een flesje, dat decoreert mooi).

Articles Related Items